Koksopleidingen Noord-Holland Koksopleiding
Patisserie opleiding - workshop - cursussen
Wijncursus
Kaascursus

Claudia Braxhoofden

Claudia behoort tot de allereerste lichting koks die het CCB heeft opgeleid. In 2007 startte zij met de opleiding Kok niveau 2. In 2008 starte CCB voor de eerste keer met een N3 klasje ook hier nam zij aan deel. Daarna was ze de eerste die meedraaide in ons elite team L' Equipe CCB, dit doet zij tot aan de dag van vandaag.

Claudia over CCB:
“Ik vond van mezelf dat ik best goed kon koken, maar wilde dat graag naar een professioneel niveau tillen. Ik dacht echt dat het een makkie zou zijn, tot ik Fred Colli tijdens de kennismaking hoorde praten over pinceren, clarifiëren, etamines, farces en nog veel meer vaktermen waar ik nog nooit van gehoord had. Ik kwam er al snel achter dat het goed uitvoeren van snijtechnieken toch iets heel anders is dan gepruts met een aardappelschil mesje. Ik was zeker niet het grootste talent, maar ik gaf niet op en zette alles op alles om het toch alle vaardigheden onder de knie te krijgen.

Na het behalen van het niveau 2 diploma had ik inmiddels zo de smaak te pakken dat ik verder ging voor Zelfstandig Werkend Kok niveau 3.  Om meer praktijkervaring op te doen,  werkte ik zomers in een druk hotel restaurant in de Franse Alpen, vond parttime banen als kok. Dankzij het CCB kreeg ik zelfs een stage bij 2 ** chef Moshik Roth van ’t Brouwerskolkje (nu beter bekend als @Samhoud places in Amsterdam maar wel nog steeds twee **).

Toen ging de pilot voor Gespecialiseerd Kok niveau 4 van start. Eenmaal gegrepen door het koksvirus kon ik die kans niet laten lopen. Het was absoluut een zeer pittig traject. Met name het patisseriegedeelte en het hoge niveau ervan heeft me veel stress bezorgd. Op 14 september 2013  was het dan zover en mocht ik het felbegeerde diploma in ontvangst nemen.”

CCB over Claudia:
Claudia is één van onze ambassadeurs. Deze titel heeft zij verdiend door haar niet aflatende inzet van de afgelopen zeven jaar. Niet alleen zat zij in de eerste lichting N2 en N3 koks ook stond ze in de voorhoed van de pilot Niveau 4 voordat we echt van start gingen. Natuurlijk gaat er veel mis in de opstart jaren, maar C (voor intime) stond (en staat nog steeds) altijd klaar om de kastanjes uit het vuur te halen.

Wat heeft Claudia door de opleiding bij CCB bereikt?

Train de kitchenstaff van Kathmandu Guesthouse in Nepal
“Dit was onlangs mijn opdracht voor een project via PUM senior experts. Zij helpen ondernemers in ontwikkelingslanden om hun vakkennis te vergroten. De opdracht was het verbeteren van de hygiëne, het aanpassen van het ontbijtbuffet en de menukaart en het leren maken van continentale gerechten. Eenmaal daar kwam er nog van alles bij en dat allemaal in twee weken tijd! De koks bleken zeer gebrekkig of geen Engels te spreken. Dat maakte het niet eenvoudig, zeker in een cultuur waar men niet gewend is tegen te spreken of vragen te stellen aan een hoger geplaatst persoon, die ik in hun ogen was.  Ik leerde al snel dat ”yes, yes” niet betekent dat ze begrijpen wat je bedoelt of uitlegt. Pas in de tweede week kreeg ik eindelijk meer reactie. Dan boek je opeens echt vooruitgang en komt de vaart erin. Ik heb zeker een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de keuken. Maar ook veel plezier gehad en een hechte band opgebouwd met een geweldig hardwerkend team. Hun leergierigheid en hoge motivatie om beter te willen worden compenseert het gebrek aan beroepsmatige scholing, die er in een arm land als Nepal gewoon niet is”.

Opleidingen bij het CCB
2008 Kok niveau 2
2009 Zelfstandig Werkend kok niveau 3
2010 Wijnbrevet Sven 2
2011 Kaascursus
2013 Leermeester
2013 Examinatortraining
2013 Gespecialiseerd kok niveau 4
         Ambassadeur CCB
iTkitchen . Links . Contact