Koksopleidingen Noord-Holland Koksopleiding
Patisserie opleiding - workshop - cursussen
Wijncursus
Kaascursus

Prem Tamang

Prem Tamang is 21 jaar en opgegroeid in een straatarm gezin op het platteland van Nepal. Hij vertrekt naar de hoofdstad Kathmandu in de hoop daar werk te vinden. Nu werkt hij al ruim een jaar in de keuken van Kathmandu Guesthouse. Als afwasser en keukenassistent. Prem is heel blij dat hij een baan heeft, want de werkloosheid in Nepal is hoog. Hij werkt keihard en hij heeft talent voor koken.

En toen?
Claudia Braxhoofden reist namens de Nederlandse organisatie PUM Senior Experts voor twee weken naar Kathmandu om de service van de keuken en het restaurant van Kathmandu Guesthouse te verbeteren. Ze ziet Prem aan het werk en is onder de indruk van zijn motivatie en talent. Het Culinair Centrum Beverwijk (CCB), waar ze zelf ook is opgeleid, biedt Prem een gratis trainingsprogramma aan. Het regelen van zijn paspoort en een 90 dagen visum blijkt heel moeilijk. Toch lukt het, tot ieders verbazing.

Cultuurshock
Op 18 januari 2014 arriveert Prem in Nederland. Met minimale bagage en alle warme kleding die hij bezit. Net bekomen van zijn allereerste vliegreis, is de cultuurshock is groot. 24 uur per dag stromend water en elektriciteit is heel bijzonder. Water dat je zo uit de kraan kunt drinken. Een badkamer met douche. Zijn grote zolderkamer bij Claudia thuis. Grote auto’s, brede goede wegen. Iedereen met een smartphone. Honden en mensen met elkaar verbonden via een riem. De keuze aan voedsel en verse producten. Wat een weelde als je dag in dag uit alleen dal bhat (rijst met linzen) eet, omdat je geen geld hebt voor iets anders.

Naar CCB
Prem start direct met de koks- en patisserie opleiding in Beverwijk. Vier dagen in de week naar school. Hij vindt het geweldig, vooral de patisserie! Hij verbaast zich over alle apparatuur en materialen. Een oven is nieuw voor hem, net als de inloopkoeling en vriesruimte. Een professionele vaatwasser, keukenmachines, de shockvriezer, een roner. Spullen waarvan hij het bestaan niet eens vermoedde.

Twee maanden later
Prem voelt zich helemaal thuis bij CCB. Weet hoe alles werkt en waar alles staat. Hij past prima in alle groepen. Hij is niet meer zo verlegen, durft te vragen en zegt niet meer klakkeloos “yes” als hij iets niet snapt, omdat dit nu eenmaal bij de beleefdheid van zijn cultuur hoort. Andersom doet ook iedereen op CCB enorm zijn best om Prem erbij te betrekken.

15 april, de allerlaatste dag,
nog even naar de bakkerij waar hij 2 nachten stage heeft gelopen voor een paar broodjes te kopen voor onderweg. Dag, meesterbakker Gerrit, die geen woord Engels spreekt maar met wie Prem wel geweldig contact had. Speciale dank voor Alex Jansen, Sous Chef bij Restaurant Papermoon, waar Prem in de weekende stage mocht lopen.

Het team van CCB nam, volledig gesteund door het SVO, het risico voor deze pilot. Maar Prem heeft bewezen dat hij dit vertrouwen en deze investering waard is. Wij hopen dat hij zich in de toekomst zal blijven ontwikkelen en dat hij, op zijn beurt, zijn verworven kennis zal over brengen aan jonge koks in zijn moederland. Wordt vervolgd.

Het vervolg.

Prem opnieuw bij CCB
Vanaf 28 februari is de jonge Nepalees Prem Tamang voor een tweede periode van drie maanden in Nederland om op het Culinair Centrum Beverwijk nog meer te leren op het gebied van koken en patisserie. Hoewel hij na afloop van zijn eerste leerperiode vorig jaar in Nepal zijn afwastenue direct mocht inruilen voor een koksbuis bleken drie maanden toch echt te kort om hem alles te leren. Vandaar dat het CCB graag haar medewerking gaf aan een vervolgtraject. Bovendien studeert Prem momenteel hard aan het verbeteren van zijn Engels, een must om verder te komen in Nepal.


En toen kwam 25 april
Een voorspoedig  trainingstraject vol mooie momenten werd op 25 april volledig op zijn kop gezet door de enorme aardbevingsramp in Nepal. Tot nu toe zijn meer dan 7000 doden te betreuren. Er zijn vele gewonden, huizen zijn ingestort, wegen verwoest. Meer dan een week na deze zwaarste aardschok van 7,9 zijn er constant nieuwe naschokken sommigen met een kracht van 5,0. Mensen leven op straat uit angst voor na-bevingen en omdat ze hun huis hebben verloren.


Het thuisfront van Prem
Na veel moeite lukte het Prem om zaterdag zijn vrouw Januka in Kathmandu te bellen. Zij is gelukkig ongedeerd en dat geldt ook voor zijn broer. Het gebouw waar Prem met Januka in Kathmandu woont heeft ook de beving doorstaan, maar de hele stad is een enorme chaos. Januka slaapt met haar zusje een aantal nachten in een tentje ergens op een open veld in de stromende regen. Het contact valt weg, haar mobiel is leeg en er is geen elektriciteit. Nog slechter is het gesteld met zijn ouderlijk huis en dat van Januka in twee afgelegen dorpjes 70 kilometer buiten Kathmandu.  De familie is veilig maar hun huizen zijn onbewoonbaar. Het Kathmandu Guesthouse waar Prem als kok werkt is deels verwoest. Het is dan ook nog een groot vraagteken of hij straks zijn baan terug kan krijgen.  Want zonder hotel zijn er geen gasten, voor zover de toeristen er nog willen komen en dat betekent geen werk.


Hoe te helpen?
Natuurlijk kunt u de 555 actie steunen maar door Prem te steunen kunt u op FaceBook volgen wat er met uw geld gebeurd. Prem gaat zijn dorpen helpen met de wederopbouw. Hoe? Vooral met geld. Voor water is inmiddels gezorgd door de noodhulp en voedsel verbouwen de dorpelingen zelf. Kleding, slaapzakken en dekens zijn volop in Nepal te koop, door ze juist daar te kopen help je de ontwrichte economie ook weer op gang.


Het voorlopige plan
Via de Rotary van Voorhout is Prem in contact gekomen met een Nederlandse die  net terug is uit Nepal na daar zeven jaar gewoond en gewerkt te hebben o.a. voor de Wereldbank. Ze weet hoe de corruptie hoogtij kan vieren zeker nu de regering van Nepal de coördinatie van de noodhulpfondsen naar zich toe probeert te trekken. Zij heeft hem in contact gebracht met een Nederlandse bouwkundig ingenieur Martijn ter plaatse en de Smart Shelter Foundation, een hulpverleningsorganisatie die gespecialiseerd is aardbevingsbestendig bouwen. Alle projecten van Martijn, een zestal scholen, staan na de bevingen nog fier overeind. Het is de bedoeling dat hij Prem gaat helpen bij het opbouwen van de huizen.


Niet overnemen, maar overdragen.
Martijn en zijn organisatie houden ter plekke  toezicht op de bouw en het gebruik van deugdelijk materiaal en dragen hun kennis over. Deze kennis is waardevol voor de dorpelingen, die geen werk hebben en doorgaans volledig zelfverzorgend zijn. Zij kunnen hun nieuw verworven vaardigheden inzetten in andere dorpen en zo een inkomen verwerven.

 
iTkitchen . Links . Contact